Цілющі властивості рижикової олії, застосування

Цілющі властивості рижикової олії, застосування

До настання 1950-х років рижикова олія була поширеною продуктом на території СРСР, вона застосовувалася в приготуванні їжі, для побутових потреб і підтримки краси. Однак поступово продукт був витіснений конкурентом - соняшниковою олією, і з часом канув у небуття. Зараз олія рижика відома небагатьом людям, зокрема, тим, хто практикує вегетаріанський/веганський тип харчування, а також просто стежить за своїм здоров 'ям. Сьогодні розберемо, чому даний засіб так цінувався у наших предків, з якої рослини його видобувають і як його можна використовувати.

З чого робиться

Рижикову олію виробляють з трав 'янистої, олійної рослини з сімейства Капустних - рижика посівного (Camelina Sativa). Воно може бути однорічним або дворічним, є відмінним медоносом.

Величезна перевага цієї рослини полягає в її агротехніці: рижик абсолютно невибагливий у догляді, стійкий до поганих умов середовища і хвороб.

Ще кілька століть тому цією культурою засіювали території Східної Європи та Південно-Східної Азії. Але з появою соняшника рудик втратив популярність, а потім і зовсім став сприйматися як сіряна рослина.

Його часто можна спостерігати на пустирях, звалищах, біля узбіч доріг та інших місцях, позбавлених людського догляду.


Рижик посівної проявляє витривалість у посушливих умовах, стійкий до вірусних, грибкових захворювань, не вимагає застосування стимуляторів росту і гербіцидів у процесі вирощування. Він також не виснажує ґрунт при багаторічній культивації.

Останнім часом ця незаслужено забута рослина знову знаходить увагу фермерів, оскільки сфера застосування рижика широка:

  • для виробництва біопалива;
  • у виробництві лаків і фарб;
  • для виробництва олії із насіння;
  • як медонос;
  • в парфумерії, косметології та миловарінні;
  • в народній медицині та фармацевтиці (використовуються стеблі, квітки, листя);
  • для підтримки здоров 'я і хорошого самопочуття.

Чи знаєте ви? У багатьох людей слово холестерин викликає негативну реакцію, оскільки асоціюється із захворюваннями серцево-судинної системи, ожирінням та іншими патологіями. Маркетологи скористалися цим фактом і для поліпшення продажів рослинних олій (наприклад, соняшникової або оливкової) поміщають на етикетках напис: Не містить холестерин. Однак правда в тому, що абсолютно в будь-яких рослинних оліях (на відміну від тварин) холестерину не може бути в принципі!

Склад і калорійність

Рижикова олія надзвичайно калорійно - всього в 100 г продукту міститься трохи більше 900 ккал.

Його склад вражає:

  • бета-каротин;
  • біологічно активні речовини: хлорофіл, фітостерол, фосфоліпіди.

Харчова цінність

Очевидно, що майже повністю продукт складається з жирів, з незначною кількістю вуглеводів і мінімальною кількістю білків.

Нутрієнт


Кол-во (мг)

Білки

0,02

Жири

99,7

Вуглеводи

5,7

Чи знаєте ви? Іноді виробники розбавляють олію водою для збільшення обсягу продукту. Перевірити це можна за допомогою солі або харчового барвника: відомо, що ці речовини можуть розчинятися тільки у воді, а в жирному середовищі просто випадають в осад. Розмішайте 1 ч. л. солі в склянці олії і подивіться на реакцію - якщо сіль осіла на дні, перед вами нерозбавлений продукт.


Корисні властивості

Давайте розглянемо, які корисні властивості даний продукт надає на наш організм:

  • для судин: зміцнює, повертає еластичність, запобігає запаленню стінок, попереджає відкладення холестерину;
  • для кровоносної системи: нормалізує АД, приводить в норму показники гемоглобіну, лейкоцитів;
  • для ЖКТ: загоює рани на слизовій, нормалізує роботу печінки і жовчного міхура;
  • для жіночої гормональної системи: налагоджує стан при менопаузі, вагітності, гормональних порушеннях;
  • для чоловічого здоров 'я: засіб корисний при недугах передміхурової залози;
  • для шкіри і волосся: засіб володіє ранозаглядаючими властивостями, живить, уповільнює старіння, повертає еластичність.

В цілому, даний продукт варто включити в раціон для очищення організму від шлаків і токсинів, шкідливих речовин, важких металів, відкладення солей і радіонуклідів. Засіб також корисний для людей з ожирінням і діабетом, безпліддям, глистними інвазіями, багатьма хворобами травної та серцево-судинної систем. Даний продукт корисно приймати в осінньо-зимовий період з метою зміцнення імунної системи.

Вигляд і смак

Аромат і колір рафінованого і нерафінованого продукту будуть відрізнятися. У першому випадку олія матиме слабо виражений, ледве помітний запах, і світлий, блідий відтінок.

У процесі рафінації воно проходить безліч етапів очищення за допомогою фізичного, термічного та хімічного впливу, піддається дезодорації.

У результаті кінцевий продукт втрачає більшу половину корисних речовин і стає фактично пустушкою. Якщо ж ви придбали нерафінований продукт холодного віджиму, так звану сиру олію, ви зможете оцінити його пікантний запах, який збуджує апетит, густу консистенцію, насичений жовто-коричневий або жовто-зелений колір, а також незвичайний смак з легкою гостротою.

До слова, саме через такі смакові якості рижикова олія була колись потіснена соняшниковою, яка володіла м 'яким, менш вираженим смаком.

Правила прийому та дозування

З метою профілактики серцево-судинних недуг, хвороб ЖКТ, зміцнення імунітету даний продукт необхідно приймати щодня протягом 2-3 місяців.

Засіб у кількості 1 столової ложки потрібно випити з ранку до прийому їжі.


Якщо ж ви використовуєте продукт для приготування страв, основна рекомендація полягає в наступному: не застосовуйте його для смаження та іншої термічної обробки. У процесі нагрівання будуть зруйновані жирні кислоти з утворенням канцерогенів.

Найкраще заправляти їм свіжі овочеві салати, додавати в злакові і бобові каші.

Важливо! Щоб отримати максимальну користь для організму, для вживання в їжу вибирайте нерафінований продукт.

Застосування косметології

Цей продукт здавна цінується в косметології за такі властивості:

  • бактерицидне;
  • ранозаглядаюче;
  • протизапальне;
  • протиалергічне;
  • пом 'якшувальне;
  • зволожуюче.

Масло рижика - це ефективний засіб не тільки для поліпшення зовнішнього вигляду шкіри, але і як ліки при багатьох серйозних дерматологічних недугах, наприклад, псоріаз і екзема.

Його також можна знайти у складі різних косметичних засобів: гігієнічних помад і бальзамів для 1916, кремів для обличчя і тіла, масажних масел (в якості базового компонента), засобів від сонця, засобів для догляду за волоссям, кремів і емульсій для старіючої шкіри.

Перевага даного засобу в тому, що воно швидко вбирається, проникає в глибокі шари шкіри, не залишає липкої плівки на поверхні.


Олія нормалізує водно-ліпідний баланс, а це означає, що шкіра отримує необхідне харчування, зволоження і пом 'якшення без пересушування. Даний продукт особливо важливо використовувати жінкам при будь-яких гормональних перебудовах для запобігання зморшкам, пігментації та інших зовнішніх проявів. Також продукт незамінний в літні години в період високої сонячної активності.

Важливо! Ця олія є гіпоалергенною, тому чудово підходить для догляду за чутливою шкірою, а також для ніжної шкіри новонароджених діток. Продукт можна використовувати для усунення опрілостей, почервонінь, висипу.

Шкода і протипоказання

З обережністю даний продукт варто вживати людям, які мають:

  • сильний ступінь ожиріння;
  • серйозні патології органів ЖКТ;
  • недуги печінки.

Перед вживанням вкрай бажано проконсультуватися з лікарем. Протипоказанням є індивідуальна реакція на продукт, але за відсутності непереносимості та протипоказань, олію можна без побоювань вживати навіть у період вагітності та лактації.

Однак перед включенням його в раціон дітей до 3-х років потрібно проконсультуватися з педіатром.

Як зберігати

Термін зберігання залежатиме від способу його виробництва: рафіновану олію бажано використовувати протягом 3-6 місяців з моменту приготування.

Зверніть увагу, що виробники на етикетках вказують саме дату розливу продукту, яка може не збігатися з датою приготування.


Якщо це масло, отримане шляхом холодного віджиму, його можна використовувати до 12 місяців: воно багате природним консервантом (вітаміном Е), а також антиоксидантами. Ці речовини уповільнюють окислювальні процеси і зберігають продукт для тривалого використання.

Незалежно від виду масла, зберігати його потрібно при температурі до + 6-8 ° С, можна в холодильнику або погребі. Необхідно використовувати тару з темного скла з кришкою, що щільно закручується.

Якщо ви ще не знайомі з цим корисним і цінним продуктом, обов 'язково зверніть на нього увагу. Адже масло із насіння рижика може зайняти гідне місце не тільки на вашій кухні, а й у ванній, замінивши десятки баночок, тюбиків і пляшечок.

Завдяки гіпоалергеності і малій кількості протипоказань, даний продукт з великою ймовірністю підійде вам і вашій родині.