Чи існує код да Вінчі

Чи існує код да Вінчі

Леонардо да Вінчі - одна з найзагадковіших осіб в історії. Є версія про те, що, належачи до деякого таємного товариства, великий живописець зашифрував у своїх полотнах знання, доступні лише присвяченим. Ажіотаж навколо цієї теми спалахнув після виходу знаменитої книги Дена Брауна «Код да Вінчі».


У центрі твору Брауна знаходиться таємний орден «Приорат Сіону», в який нібито входив і Леонардо да Вінчі, що зашифрував у своїх роботах ключ до місцезнаходження легендарної чаші Граалю. Уперше чаша Граалю фігурувала під час Таємної вечері. За версією Брауна, праворуч від Христа на фресці да Вінчі «Таємна вечеря» сидить Марія Магдалина (за офіційною версією це апостол Іоанн, що мав дуже жіночну зовнішність). Втім, цієї версії дотримується не лише белетрист Ден Браун, але і ряд експертів, зокрема, італійський мистецтвознавець Вікторія Хациел.

Річ у тому, що існує апокрифічне Євангеліє від Філіпа, в якому говориться наступне: «А вірним другом Ісуса була Марія Магдалина. І любив Христос її більше інших учнів Своїх, і цілував її не одного разу у вуста її. Інші ж учні, ображені тим, засуджували Його. Говорили вони Йому: чому Ти шануєш її більше нас? Рятівник відповідав їм, і сказав так: чому ж Мені не любити її більше вас? Велике таїнство шлюбу, бо без нього не стало б світу».

Ден Браун однозначно стверджує: Марія Магдалина була не просто ученицею, а дружиною Ісуса! До того ж, за апокрифічною версією, Марія Магдалина зовсім не була у минулому жінкою легкої поведінки. Обоє вони - Христос і Магдалина - належали до царського прізвища: Ісус був нащадком царя Давида, а Марія Магдалина (Марія з Магдали) походила з «коліна Вениаминова» і вела свій рід від першого ізраїльського правителя Саула.

Ще одним доказом шлюбу Христа і Марії Магдалини служить євангельська згадка про те, що ця жінка омивала Христу ноги. «Марія ж. була та, яка помазала Господа світом і обтерла ноги Його волоссям своїм», - говориться в євангелія від Іоанна (11:2). Згідно із староєврейськими канонами, так поступати могла тільки дружина або наречена чоловіка, а не стороння особа! До речі, саме на власному весіллі, за однією з версій, Ісус перетворив воду на вино.


Ще одна обставина: староєврейська традиція пропонувала чоловікам одружуватися в ранньому віці. Так що маловірогідно, що Христос до 33 років залишався неодруженим. Швидше за все, він був одружений. І існує досить велика вірогідність того, що дружиною його стала саме Марія Магдалина.

Чому ж її називали грішницею? Все дуже просто: точніший переклад з арамійського - «нечиста». Так називали у той час вагітних жінок! Якщо вірити Дену Брауну, то у Христа і Марії Магдалини народилася дочка Сара, яка започаткувала рід Меровингов, що стали правителями Галії і що вважалися першою династією французьких королів. Дійсно, існує легенда, що Меровей і його нащадки вели свій рід від Христа. Усі вони носили довге волосся, мали особливий розріз на голові (такий же розріз, якщо вірити джерелам, був і у Христа і служив для прямого спілкування з Богом). Також у кожного з Меровингов була родима пляма у вигляді хреста - як знак приналежності до роду Ісуса.

Відкоригована версія житія Ісуса Христа виникла завдяки римському імператорові Костянтину, який в IV столітті нашої ери оголосив християнство офіційною релігією. Для її зміцнення Ісуса необхідно було представити втіленням Бога на землі, а не простим смертним, хай і пророком (ким він, швидше за все, і являвся насправді). Костянтин сприяв виданню Біблії, оригінальний зміст якої за вказівкою імператора піддався радикальній правці церковними діячами. З текстів по можливості прибрали те, що підтверджувало людську природу Христа.

Правда, Ден Браун сильно намудрував, стверджуючи, що чаша Граалю - це насправді уособлення жіночої суті, а не реальна посудина, і що в роботах да Вінчі міститься вказівка на місцезнаходження поховання Марії Магдалини. Залишимо це твердження на совісті автора «Коду да Вінчі» і згадаємо, що все-таки ця книга - передусім літературна вигадка. А ось автор книги «Зашифровані пророцтва да Вінчі» В. И. Курбатов вважає, що все-таки йдеться саме про чашу - про реально існуючий сакральний артефакт. Втім, це тільки гіпотеза, адже самої чаші вже дуже давно ніхто не бачив.

Є також припущення, що «Таємна вечеря» є цілою системою кодів і шифрів, і що в ній зашифровано глобальне пророцтво майбутніх світових подій. Втім, для того, щоб його прочитати, необхідно досконально вивчити усі об'єкти, зображені на фресці, враховуючи їх кількість, розташування і найдрібніші деталі. А це доки нерозв'язне завдання.

На жаль, «божественний Леонардо» був дуже загадковою особою. Про нього мало що відоме достовірно. Так, навіть його поширений автопортрет може не бути справжнім (тобто не факт, що на нім да Вінчі зображував самого себе).

Що ж до приналежності художника до таємного ордену, то такі чутки ходять майже про усі знаменитості минулого. За однією версією, Леонардо був масоном, по інших - членом співтовариства, що успадкувало свої знання від древніх жерців. Що ж, можливо, усі видатні люди дійсно полягали в якихось таємних товариствах, бо тільки таким чином вони могли добитися успіху. Або - що теж дуже і мабуть - секретні ордени спеціально звертали увагу на подібних осіб, оскільки ті могли служити їх цілям. Це рівнозначно тому, як в радянську епоху вважалося престижним вступати в партію, або як вербували негласних співробітників в КДБ. Але навіть якщо да Вінчі десь і полягав, шукати в його творіннях «шифри» - зайняття невдячне. Адже сам «маестро» не залишив із цього приводу ніяких вказівок.