Як правильно жити за Божими заповідями в сучасному світі

Як правильно жити за Божими заповідями в сучасному світі

Кожен християнин прагне жити так, як Бог наказує йому. Однак мало хто знає, в чому полягає це Боже веління, незважаючи на те, що більшість віруючих чули про існування десяти заповідей Божих і навіть визнають важливість їх дотримання.Інша річ, що з усіх заповідей нам зазвичай знайоме тільки "не вбий, не вкради". Що ж ще вимагає від нас Бог і як жити за Божими заповідями правильно, особливо в сучасному світі? Це питання досить актуальне.

Десять Божих заповідей

Біблія (Вихід 20) розповідає про те, як Бог проголосив Свій закон на горі Сінай в димі, вогні та землетрусі. Після цього пророк Мойсей записав усі Божі слова на двох кам "яних плитах.


Коротко закон звучить так:

  • Я Господь Бог твій, та не буде у тебе інших богів.
  • Не роби собі кумира і ніякого зображення. Не поклоняйся їм і не служи їм.
  • Не промовляй імені Господа Бога свого даремно.
  • Пам 'ятай день суботній, щоб святити його. Шість днів працюй, а день сьомий, субота - Господу Богу Твоєму. Не роби в оний ніякої справи.
  • Почитай батька твого і матір твою.
  • Не вбивай.
  • Не чини перелюбу.
  • Не кради.
  • Не говори неправдивого свідчення на свого ближнього.
  • Не бажай нічого, що у ближнього твого.

Комусь, на перший погляд, може здатися, що всі заповіді дуже прості, хтось навпаки подумає, що вони складні і не зрозумілі. Як же жити за Божими заповідями?

Як дотримуватися заповідей Божих звичайних людей?

Сучасний віруючий, читаючи ці рядки, може міркувати приблизно так:


1 заповідь: я не язичник, в багатобожні не вірю. Є Один Бог. Звичайно, іноді я молюся святим, але я не вважаю їх богами. Першу заповідь я дотримуюся.

2 заповідь: ніяким картинкам я не поклоняюся. Так, є в церкві ікони, які допомагають зосередитися на молитві і спогляданні Бога, але це ж вікова традиція. І священики, напевно, знають, що можна робити чого - не можна.

3 заповідь: так, грішний, іноді в гніві Бога згадую. Але це ж для того, щоб заспокоїтися - міні-молитва виходить. Нічого страшного.

4 заповідь: субота, про що це ви? Про воскресіння чув - у неділю Христос воскрес, напевно, цим Він і скасував дотримання суботи. Яка різниця, в який день молитися до Бога?

Далі все простіше - я батьків поважаю, нікого не вбив, дружині не зраджував, нічого не вкрав (порошок з роботи не рахується - це компенсація за моральну шкоду). Оббрехати - нікого не оббрехав (знову ж таки, плітки - це зовсім інша справа). Заздрити - ну якщо зовсім трохи.


Що ж виходить в результаті? Ми або зі спокійним сумлінням закриваємо Біблію і йдемо жити далі, або, в кращому випадку, розуміємо, що не такі святі, як хотілося б, але віримо, що Бог все простить (якщо свічку поставимо, а ще краще - сповідаємося).

Мало хто ставить собі запитання: Що Бог думає про мою поведінку? Як можна дотримуватися Божого закону?

Що говорив Христос про десять заповідей?

Хто, як не Божий Син, Ісус Христос, міг розповісти нам, як нам потрібно жити! Саме Він і відкрив нам у знаменитій нагірній проповіді, яка записана в Євангелії від Матвія 5-7 главах, важливі принципи Християнського життя.

Всі десять заповідей Христос не розбирав, показавши нам тільки приклад того, як ми повинні міркувати.

Суть Його слів така: якщо ви думаєте, що нікого не вбили, але в своєму серці гніваєтеся на ближнього або просто називаєте його дурнем і порожньою людиною, ви вже порушили закон! А якщо ви думаєте, що ніколи не змінювали дружині, згадайте, про скількох жінок ви мріяли не дуже пристойним чином?


Виявляється, навіть думки і мотиви можуть ввести нас у гріх!

Подумавши про це, кожна людина дійде висновку: ми не можемо бути абсолютно безгрішні і не можемо дотримуватися закону. Тоді навіщо він нам даний? Чи вірно, що Христос помер за наші гріхи і Своїм воскресінням скасував Божі заповіді?

Як воскресіння Христове вплинуло на закон?

Перед Своєю проповіддю, на самому початку, Христос каже: Не думайте, що Я прийшов порушити закон або пророків: не порушити прийшов Я, але виконати.

Бо істинно кажу вам: поки не прийде небо і земля, жодна йота або жодна риса не вийде із закону, поки не виповниться все. (Св. Євангеліє від Матвія 5:17, 18).

Отже, не праві ті, хто говорить, що після воскресіння Божої заповіді Христа скасовані. Інакше, за Свого життя Він би обов 'язково сказав про це. До того ж, ми могли б вирішити, що тепер можна вбивати і красти. Але кому сподобається таке трактування закону?


Поза всяким сумнівом, Божественний закон, який є універсальним мірилом життя кожної людини, неможливо скасувати.

Як же нам жити за Божими заповідями, особливо в сучасному світі, коли заборони й обмеження особливо не вітаються людьми?

Закон Божий, як звід заборон

На жаль, більшість людей сприймають заповіді, як сувору і навіть безглузду заборону, за порушення якої Бог буде карати найстрашнішим чином.

При цьому багато хто з нас розуміє, що проста заборона нічого не вирішує в житті. Спробуйте суворо заборонити дитині не лізти в розетку або не брати ніж, не пояснюючи їй причин і наслідків?

Очевидно, що це тільки підігріє інтерес дитини і, наступного разу, він, напевно, спробує перевірити, чому "не можна".


У житті дорослої людини діють ті ж закони, оскільки вона, всього лише, виросла дитина, якій, як і раніше, не зрозуміло, чому "не можна" чинити так чи інакше, чому слід дотримуватися християнських постів і в чому їх сенс?

  Намагаючись формально дотримуватися правил і підлаштувати свою поведінку під Божі вимоги, ми ніяк не зможемо догодити Богові. Це неможливо, тому що всі ми грішні, як було сказано вище.

Чого Бог хоче від нас?

Любов - основа всього закону

Христос у Своєму вченні дав нам розгадку цього складного ребуса. Коли Його запитали, яка найважливіша заповідь у Законі, Він сказав: люби Господа Бога твого всім серцем твоїм і всією душею твоєю і всім розумінням твоїм і люби ближнього твого, як самого себе; на цих двох заповідях затверджується весь закон і пророки. (Св. Євангеліє від Матвія 22:36-40)

Отже, чого Бог хоче від нас? Виходить, що Його задовольнить тільки наша щира любов до Нього і своїх ближніх. І як інакше, коли любов може допомогти нам шанувати Бога і добре ставитися до інших?

Згадайте, як поводиться людина, яка любить! Чи може він вбити, змінити або ще якось нашкодити об 'єкту своєї любові? Це складно собі уявити, хоча в житті буває всяке.

У будь - якому випадку набагато легше виконувати десять заповідей, коли ми наповнені любов "ю!

Інша розмова, якщо ми не вміємо любити і не знаємо, як це робити. Тоді і формальне дотримання правил нічим нам не допоможе.

На щастя, Бог ніколи не дає таких наказів, які ми не можемо виконати.

І Він завжди готовий наділити нас Своєю святою любов 'ю і допомогти нам впоратися зі своїми гріхами, варто нам лише попросити Його про це і з вірою прийняти Божественну допомогу.

Не дарма апостол Павло сказав: все можу в Ісусі Христі, який зміцнює мене. (Послання до Філіппійців 4:13). У тому числі з Божою допомогою ми зможемо і дотримуватимемося десяти Божих заповідей.

Тому кожен християнин повинен думати про те, як жити за Божими заповідями і просити у Бога сил це зробити.