Хімічні речовини у складі косметичних препаратів

Декстрін


Порошок білого або кремового кольору, розчинний у воді. Має яскраво виражені в 'яжучі властивості. Використовується як в 'яжуча речовина в деяких косметичних препаратах для макіяжу.


Дігідроксіацетон (1,3-дигідроксипропанон)

Білий кристалічний порошок, розчинний у воді і спирті, нерозчинний у жирах. Прискорює освіту меланіна в шкірі. Використовується в препаратах типу "автозагар" різного виду.

Дистерил

Безбарвна рідина, змішується з водою і спиртом. Має бактерицидну та бактеріостатичну дію. Використовується як дезінфікуючий засіб. Входить до складу лікувальних косметичних препаратів.

Рідкий ланолін (ланолінова олія)


Густе жовте масло, яке отримують шляхом фракціонування ланоліну. Володіє більш слабкими емульгуючими властивостями, ніж ланолін, і надає таку ж пом 'якшувальну дію на шкіру. Входить до складу безводних рідких косметичних засобів, призначених для макіяжу.

Жирні кислоти

Аліфатичні карбонові кислоти, що містять 12 - 26 атомів вуглеводню і входять до складу натуральних жирів. У рослинних і риб 'ячих жирах переважають ненасичені жирні кислоти - олеїнова, лінольова і ліноленова. Головними елементами тварин гідратованих жирів є стеаринова і пальмітинова кислоти. Натрієві та калійні солі жирних кислот розчиняються у воді, мають миючі властивості і є емульгаторами типу олія/вода.

Солі з великим вмістом металів - кальцію, магнію, цинку та інших - не розчиняються у воді і діють як емульгатори типу вода/олія.

Каолін (китайська глина, біла глина)


Природна глина, що складається переважно з гідратованого алюмосилікату. Білий або жовтуватий порошок, нерозчинний у воді. Застосовується як складова частина пудри, косметичних масок для обличчя та деяких препаратів для чищення зубів.

Карбоксиметилцелюлоза (натрієва сіль карбоксиметилцелюлози)

Білий порошок, розчинний у воді і нерозчинний у жирах і спирті. Стабілізує емульсії типу олія/вода і водні суспензії. Загущає водні розчини. Застосовується в деяких емульсійних препаратах і суспензіях.

Карбоксиполіметилен

Білий аморфний порошок, розчинний у воді і сумішах "вода - спирт". Відноситься до групи синтетичних гідрофільних полімерів. З водою утворює розчини великої в 'язкості з кислою реакцією. Після нейтралізації ці розчини загустівають, при відповідній концентрації утворюють гель. Виробляється в декількох видах з різною розчинністю. Застосовується як загущувальний і гелеобразуючий засіб в рідинах, гелях і деяких емульсійних препаратах.

Колаген розчинний


Продукт гідролізу протеїнів, виділених при промиванні овечої вовни. У промисловому вигляді представляють непрозорі, водні розчини різної концентрації. Живить шкіра та волосся. Цінний поживний елемент, що входить до складу косметичних препаратів.