Подорож в Аргентину. Пінгвін, якщо ти птах, то чому не літаєш?

— Ой, які вони смішні. А погладити їх можна? А куди і навіщо вони йдуть? — це моя десятирічна дочка так відреагувала на пінгвінів, одягнених в чорно-білий наряд, схожий на смокінг(а цікаво, чи не вони і підказали модельєрам подібний чоловічий костюм для особливо урочистих випадків?).


Птахи із задумливим видом, злегка перевалюючись з ноги на ногу, перетинали стежку, по якій, витягується в ланцюжок, рухалися туристи, що прибули на Пунта Томбо, щоб подивитися, як же живуть магелланови пінгвіни в природному місці існування.


Сучасна людина знайома з цими нелітаючими птахами, а ось в самому кінці XVI століття Васко де Гама і його команда, яким пощастило стати першими європейцями, що побачили їх, були дуже здивовані. Сталося це під час того плавання знаменитого португальського мореплавця, коли він відкрив шлях в Індію навколо Африки. Саме на південному краю Африканського континенту і помітили мандрівники цих птахів. Після повернення експедиції уся Європа дізналася про існування нелітаючого птаха, що уміє чудово плавати, та що при цьому ще ходить у вертикальному положенні.

Через 20 років Фернан Магеллан виявив птахів, подібних до "гусей, які трималися вертикально і не уміли літати", вже зовсім на іншому континенті. Хоча першим, напевно, їх побачив який-небудь матрос, цей вид пінгвінів назвали магеллановими. Учасник експедиції Магеллана італієць Антонио Пигафетта написав, що птахи ці дуже жирні. Говорять, що саме від латинського слова "пигвис", що означає жир, і сталася назва цих птахів — пінгвіни.

Є і інші трактування походження їх родового імені. Одна з версій заснована на схожості пінгвінів і вимерлою в XIX столітті безкрилої гагари, яка теж пересувалася по суші, тримаючи своє тіло вертикально, і у якої залишки крил виконували роль ласт. Латинська назва цих птахів була Pinguinus impennis, де pin — шпилька, а wing — крило. Проте по-англійськи "пінгвін" пишеться як "penguin", так що ця версія здається малодостовірною. Ще одна версія відштовхується від валлійської назви все тієї ж белокрилой гагари, де "pen" означає "голова", а "gwyn" — біла. Це цікаво, але найвірогідніше перша версія найбільш правдоподібна, оскільки у багатьох європейських мовах слово "пінгвін" співзвучно слову "товстий".

Проте повернемося до магелланових пінгвінів. Живуть вони в основному на узбережжі патагонця Південної Америки, на Вогняній Землі і деяких довколишніх островах в Атлантичному і Тихому океанах. Так само як і інші види, вони мають обтічну форму тіла, що допомагає їм вільно плавати під водою. Анатомічні особливості пінгвінів забезпечують можливість працювати під водою крилами як гвинтами, розвиваючи при цьому швидкість до 50 км/год.

Кістки у пінгвінів не трубчасті, як у літаючих птахів, а щільні і дуже важкі. Це дозволяє птахам довго знаходитися під водою, адже кістки служать своєрідним баластом. В той же час, маючи дуже короткі стегнові кістки з нерухомим колінним суглобом і зміщеними назад ногами, пінгвіни стали прямоходящими. На суші пінгвіни часто відпочивають стоячи на п'ятах, використовуючи як додаткову опору свій жорсткий короткий хвіст. Складається враження, що він їм тільки для цієї мети і потрібний, оскільки роль керма при плаванні у пінгвінів виконують ноги.


Зростають магелланови пінгвіни до 70 − 80 см при вазі 5 − 6 кг Спіна у них чорного кольору, тоді як груди білого, що прекрасно маскує їх і згори, на тлі темного моря, і знизу, на тлі хмар. Основу їх раціону складає дрібна риба, криль і каракатиці. Ловити слизьку рибу і утримувати її у роті пінгвінам допомагають дзьоб і мова з небом, покриті спеціальними виступами, ну, а оскільки зуби у них відсутні, заковтувати навіть досить велику рибу їм доводиться цілком. П'ють вони в основному морську воду, а зайву сіль виводять через спеціальні залози біля очей. Тривалість життя — близько 15 років, хоча відмічені випадки до 20 років і більше.

У першій половині XIX століття європейці влаштовували масові заготівлі пінгвінів, тільки на острові Магдалена щорічно забивалося до 14 тисяч голів. Таке відношення до цього птаха поставило увесь вид на грань знищення. Вид був внесений в Червону книгу. Прийняті останніми роками природоохоронні заходи дозволили збільшити чисельність магелланових пінгвінів, довівши її приблизно до 1,8 млн. пар, проте залишивши його червонокнижним.

У нашій свідомості укорінилася думка, що пінгвіни — жителі суворої Антарктики, проте окремі види прекрасно себе почувають в тропіках, наприклад, на Галапагосских островах. Ось і магелланов пінгвін живе не на крижаних просторах у світі вічної безмовності. Птах пристосувався до життя в теплому кліматі. Від літньої жари вони рятуються в норах, які риють своїми потужними лапами. У норах вони відкладають яйця, там же вирощують пташенят. Раз на рік у птахів відбувається линька. Одномоментно вони втрачають усе своє пір'я, щоб за 2 − 3 тижні обзавестися новеньким убранням. Весь цей час вони знаходяться в норах або біля них, абсолютно без їжі.

Також поголодувати їм доводиться під час висиджування пташенят. Яйця висиджують поперемінно обох батьків, час інкубації складає 40 днів. Як правило, самиця зносить два яйця вагою близько 125 г кожне. Друге яйце зазвичай відкладається через 4 дні після першого. Висиджування починає самиця, а самець в цей час годується в океані, спливаючи від берега на відстань до 500 км. Через 15 − 20 днів він повертається і міняє самицю на кладці. Після появи пташенят батьки позмінно обігрівають їх до місячного віку. Буває, що магелланови пінгвіни втрачають кладку, в цьому випадку вони її не поновлюють.

За підрахунками учених до 75% свого життя пінгвіни проводять у воді, а на березі вони в основному тільки виводять потомство. За день пінгвіни в середньому пропливають до 30 км. Під водою вони орієнтуються прекрасно, в цьому їм допомагають очі і вуха. Рогівка очей у них плоска, тому на суші вони короткозорі, зате під водою бачать прекрасно. Вуха пінгвінів під водою закриваються спеціальним пір'ям, так що вода в них потрапити не може.


Пінгвіни, зазвичай досить обережні за своєю природою, людей не бояться абсолютно. Існує припущення, що вони приймають людей за собі подібних, хоча і злегка чудних.